de kattentong
De tong van je kat is bedekt met papillen. Deze stekelachtige haakjes wijzen naar binnen en zijn opgebouwd uit het eiwit keratine, net als onze vingernagels.
Door de papillen voelt de tong ruw aan. Iets wat sommige mensen vergelijken met het gevoel van schuurpapier.
Deze papillen zijn ontzettend handig voor je kat, bijvoorbeeld het schoonhouden van haar vacht en het oppeuzelen van een prooi.
Doordat je kat zich wast met de tong, verspreidt ze haar huidolie (afkomstig uit de klieren) over haar vacht. Deze laag zorgt ervoor dat haar vacht deels waterbestendig is.
Op warme dagen geeft het wassen extra verkoeling. Wasbeurten zorgen er ook voor dat grotere jagers minder snel haar geur waarnemen.
Gevaar en signaal van stress
Helaas zorgt de ruwe tong er wel voor dat je kat ook makkelijk andere materialen naar binnen krijgt. Denk aan los slingerende touwtjes of draden aan een kleedje. Het is lastig om deze weer uit te spugen door de haakjes op haar tong en zo kunnen darm- en maagproblemen ontstaan. Als een kat overmatig likt, kunnen er kale plekken in de vacht ontstaan. Vraag de dierenarts naar de mogelijke oorzaak van haar overmatige wasgedrag.
Hoe helpt de tong bij eten en drinken?
Via de papillen kan je kat ook de verschillende smaken zoet, zuur, zout en bitter proeven. Toch maakt zij meer gebruik van geur om te bepalen of iets lekker is of niet. De tong is extra gevoelig voor bittere smaken om haar te beschermen tegen giftige stoffen.
Bij het drinken raakt je kat alleen de vloeistof aan met het puntje van haar tong. Ze trekt vervolgens als het ware de vloeistof haar bekje in. Na een slok sluit ze haar bek om het water binnen te houden en door te slikken.